Lie, nurse and African queen!!
Door: Lieselot
21 September 2011 | Kameroen, Kombo
Dag beste mensen allemaal! Hoe gaat het met jullie? Jullie Lot heeft hier wat meegemaakt! Een kroning tot African queen van het dorp (haha, je leest het goed)!!
Maar eerst een beetje vertellen over een andere prachtig traditionele gebeurtenis die ik heb meegemaakt, een begrafenis!
Het was de begrafenis van een familielid van mijn collega Jasenta in haar geboortedorp. De man had een hoge rang, dus een zeer tradioneel gebeuren en GROOT FEEST!!
Wat gebeurde er?
De avond voor de begrafenis stapten Jasenta en ik in het donker naar het huis van de overleden vader . Al van ver hoorden we de mensen zingen. Toen we in het huis binnenkwamen, hing er een magische sfeer. Probeer het je even voor te stellen:
- zeer donker, enkel een groot vuur in het midden
- daarrond zittende oude vrouwtjes, die niets zeiden, maar veel gezag en respect uitstraalden
- daarrond werd in een kring gedanst en gezongen.
Zalig he. Op zo n momenten voel ik me zo gelukkig dat ik dat mag meemaken!
Ik heb ook gedanst, maar moest telkens onderbreken voor mensen die me welkom heten in hun dorp, of me doodknuffelden :). De mensen staarden enorm, maar ik ben het ondertussen al gewend en deed gewoon mee. Ze vonden het echt superleuk dat ik meedanste!
Jasenta vatte het mooi samen ‘We danced, danced until we almost collapsed!’ :).
De volgende dag ook heel wat traditie: dansen op het graf, rennen voor de boze geesten… Als ik thuis ben ga ik daar allemaal de fotos van tonen!!
Ok, maar jullie zijn waarschijnlijk heel benieuwd naar mijn ander verhaal! Mijn kroning tot AFRICAN QUEEN :). Ik had jullie eerder al verteld over mijn goed contact heb met het dorpshoofd. Nu, bij mijn vorig bezoek zei hij plots ‘We will crown you queen of Noni Division’. Euh wablief? Ik was superverrast! Hij zei dat ze dit met alle ‘traditional rulers’ van de regio hadden beslist uit dankbaarheid voor mijn werk.
Eventjes kort het functieprofiel schetsen :):
- ik ben het hoofd van de vrouwen van het dorp en de regio errond
- ik mag niemand de hand schudden
- alle mensen moeten buigen als ik passeer
- als ik overlijd, zal mijn overlijden hier traditioneel gevierd worden
Haha, je leest het goed, zot, ik weet het :)!!
Bij het feest waren enkel hele ‘belangrijke’ mensen aanwezig: het dorpshoofd, alle ‘traditional rulers’ in hun prachtig gewaad, mijn drie beste vrienden in het dorp(als mijn broer, mijn zus en 1 iemand die fotos nam) en zuster Patricia (als mijn moeder)
De ceremonie ging als volgt: eerst kreeg ik een prachtig Afrikaans kleed, een traditionele hoed en ketting en dan volgden heel wat speeches met aansluitend het drinken van natuurlijk de palmwijn :).
Ik had eigelijk NOOIT gedacht dat de mensen dit serieus zouden nemen (en dat denken jullie waarschijnlijk ook :)). Ik zag het enkel als een bedanking. Maar echt, overal waar ik stap buigen de mensen voor mij en noemen ze mij hun ‘jaa’. Zelfs mijn vrienden doen het. Dan lach ik wel :).
De ceremonie was voor mij echt de kers op de taart voor een prachtige tijd in het Afrikaanse dorp Djottin. Iets meer dan twee maanden heb ik hier al geleefd en gewerkt tussen de Afrikanen, maar mijn tijd begint te korten en ik vind dat ik nog iets meer van Kameroen moet zien. Dus ik ga een 2-tal weken vrienden bezoeken in de hoofdstad en in het Franstalige moslimnoorden van het land en kom dan terug.
Ik heb al fotos ontwikkeld van mensen waar ik goed contact mee had en als ik ze geef, springen ze echt in de lucht he! Ik heb ook een haan gekocht voor het klooster en we hebben der superlekker van gegeten. Mmm, ja… SUPERLEKKER!!
De mensen komen ook zelf naar mijn huis om mij vanalles te geven voor mijn trip: fruit, kleren, zelfgemaakte dingen… Lief he :). Ik moet het wel allemaal in mijn zak zien te proppen :).
Tenslotte moet ik nog één iets vertellen. Ik woon hier nu tussen de Afrikaantjes en elke dag hoor ik hoe goed wij het hebben. Ze benijden ons echt. En het is zo cliché, ik weet het, maar echt, we moeten zoo blij zijn met wat we hebben. Met het feit dat we dromen hebben en deze kunnen waarmaken.
Voor de mensen hier is het keihard werken voor een beter leven voor hun kinderen. Maar ik heb hier hele sterke mensen ontmoet, die het onmogelijke mogelijk maken:
- een alleenstaande moeder, die op iedereens ‘farm’ gaat werken, waardoor haar kinderen naar de universiteit kunnen
- een meisje van 20 jaar die elke dag voor en na school haar gebakjes verkoopt om haar studies zelf te betalen en dan nog de beste punten van de school haalt.
We mogen echt heeeel gelukkig zijn dat we in Belgie geboren zijn!!
Dat moest ik toch ook even vertellen :).
Hé dankjewel beste mensen om dit allemaal te lezen he. Ik was heel blij dit te vertellen!! Hopelijk ook alles goed met jullie. Volgende keer dus geen kerkverhalen, maar spannende reis -moslimverhalen :). Ik heb er zin in! Olei!! Ik hou jullie op de hoogte!!
Wat gebeurde er?
- zeer donker, enkel een groot vuur in het midden
- daarrond werd in een kring gedanst en gezongen.
Zalig he. Op zo n momenten voel ik me zo gelukkig dat ik dat mag meemaken!
Jasenta vatte het mooi samen ‘We danced, danced until we almost collapsed!’ :).
Eventjes kort het functieprofiel schetsen :):
- ik ben het hoofd van de vrouwen van het dorp en de regio errond
- ik mag niemand de hand schudden
- alle mensen moeten buigen als ik passeer
- als ik overlijd, zal mijn overlijden hier traditioneel gevierd worden
Haha, je leest het goed, zot, ik weet het :)!!
We mogen echt heeeel gelukkig zijn dat we in Belgie geboren zijn!!
Dat moest ik toch ook even vertellen :).
21 September 2011 - 14:43
Pomme:
Oh my beautiful African queen!!! Lopse, ik heb een vermoeden dat die mensen je niemer zullen laten gaan. ;-)
Die mensen hebben gelijk dat we het hier veel beter hebben en dat we het soms niet beseffen. Iedereen wil altijd meer en meer. Deze keer hebben we iets gedaan, namelijk ons Lotje naar Afrika gestuurd om hen een beetje te helpen, nietwaar Lopse? :-) Take care and see U soon!! xxx -
21 September 2011 - 18:38
Ma:
Lotje wat ben ik trots op jou. Jij geeft deze mensen veel respect maar je krijgt het in veelvoud terug. Zo'n ervaring zal je je levenlang bijblijven en je zal er met veel vreugde aan terugdenken.
Ik begin al af te tellen want binnen een goeie drie weken kom je terug thuis. Dikke knuffel. -
21 September 2011 - 20:12
Pa:
Inderdaad, een heel mooie ervaring. Hopelijk reis je niet alleen maar ook omringd door enkele vrienden. Wees voorzichtig en vergeet je hele leven die Afrikaanse ervaring niet.
Groetjes en tot binnen een drietal weken
Pa -
26 September 2011 - 20:06
Phieke Van A'pen:
Ow Lot! Wat een fantastisch verhaal! Ik ben blij dat ze jouw daar ook zo graag hebben. En dat jij het er zo naar je zin hebt. Geniet ervan en ik ben heel benieuwd en verheugd om je binnenkort terug te zien. Hou je goed! Dikke kus. -
27 September 2011 - 11:01
Anuschka Laquiere:
Amai wat een blitscarrière!!!African queen. :-)
Zo'n ervaringen. Ik lees je verhalen met veel plezier en hoop je binnenkort weer terug te zien bij ons.
Geniet er verder van en ik kijk uit naar de foto's.
groetjes -
27 September 2011 - 19:53
Marleen:
Hey Lotje, ben zo blij weer een boeiend verhaal van jou te lezen. Proficiat aan de African Queen ! Wat een eer voor jou ! Nu ja, je verdient het wel dubbel en dik ! Ik zal toch blij zijn je in levende lijve terug te zien en al je verhalen nog eens te horen ! Tot binnenkort ! -
28 September 2011 - 16:24
Egmont:
Ben ik nu de enige die dat normaal vindt dat jij tot African Queen verkozen bent? Terecht! 'k Vraag me wel af hoeveel kilo je daarvoor bent moeten bijkomen (ik herinner me een vorige post van je) ;)
't Is daar precies nog dollere pret dan in Azië :p
Tot binnenkort x -
29 September 2011 - 12:10
Stefaan:
Proficiat met je benoeming ;-) Ik lees graag hoe je je geïntegreerd hebt.
Je kan ons btw ondertussen vinden in St. Michiels.
03 Oktober 2011 - 19:33
Cockx:
zeg lot, da functieprofiel geldt hopelijk toch alleen in Afrika hé... ;)
06 Oktober 2011 - 12:34
Lieve mensen,
Dankjewel voor de felicitaties :). Inderdaad, het functieprofiel geldt alleen voor Kameroenezen. Ik verwacht dus geen buigingen als ik thuiskom :). Ik ben blij jullie binnekort allemaal te zien en live mijn verhalen te vertellen :) !!